• 0 آیتم -
    • سبد خرید شما خالی است

رایگان

دفترهای سینما

(دیدگاه کاربر 2)

1359-60

به کوشش بهزاد رحیمیان

در فاصله دگرگونی‌های عظیم ماه‌های پایانی سال 1357 تا ایجاد ثباتی نسبتی در کشور، نشریات بسیاری آمدند و بسیار زود و گاه پس از انتشار یکی دو شماره برای همیشه تعطیل شدند. در این مقطع چهار ساله، چند نشریه سینمایی نیز منتشر شد که پرشماره‌ترین آنها تصویر(سیروس قهرمانی) بود و جدی‌ترین‌هایشان سینمای نوین(شهروز جویانی) و دفترهای سینما(بهزاد رحیمیان) که هنوز خواندنی، قابل ارجاع و دارای اهمیت تاریخی و برای بسیاری از سینما دوستان خاطره انگیز هستند.
دفترهای سینما، دست کم در سه شماره اولیه خود از نظر قطع، صحافی و صفحه‌آرایی بسیار متفاوت بود. الگوی اولیه از نشریه سینمایی رادیکال «جامپ کات» گرفته شده بود که تک و توک به دست خواننده ایرانی اهل فن هم می‌رسید. سه شماره اول دفترهای سینما با نگاهی به جامپ کات روی کاغذ زرد رنگ و قطع 24 در 34 منتشر شده و از وسط تا می‌شد. این اندازه از شماره چهارم تا شماره ششم به وزیری تغییر یافت که قطع رایج‌تری بود و شمایل کتاب یا جُنگ به دفترهای سینما می‌داد.
دفترهای سینما نشریه‌ای روشنفکرانه و نخبه‌گرایانه بود که بهزاد رحیمیان به همراه تعدادی از دوستانش -که برخی از آنها اکنون از نام آوران عرصه نقد فیلم در ایران هستند- آن را منتشر می‌کرد. تصمیم بر این بود که آقای رحیمیان و دست کم دو نفر از همکارانش مطلبی اختصاصی به مناسبت انتشار اینترنتی این نشریه گرانقدر برای باشگاه ادبیات بنویسید. متاسفانه آن دو همکار به دلایلی موفق نشدند به عهد خود وفا کنند. در تماسی هم که با جناب رحیمیان داشتم، ضمن ابراز خوشحالی و رضایت از انتشار نسخ الکترونیکی این نشریه قول دادند در آینده نزدیک مطلبی درباره این دوره کاری خود و انتشارات فاریاب نوشته و در مجلۀ فیلم امروز منتشر کنند. بی‌صبرانه انتظار انتشار این مطلب را می‌کشم که بازگو کنندۀ دورۀ مهمی از تاریخ مطبوعات و نشر ایران است.
اشتراک‌گذاری

درباره نویسنده

2 دیدگاه برای دفترهای سینما

  1. غلامرضا

    آموزنده است

  2. مهیار

    بسیار عالی . با تشکر فراوان بخاطر انتشار نسخه الکترونیکی این نشریه نایاب اوایل انقلاب . جالب بود برام که چقدر فرمت صفحه آرایی و نحوه چاپ و فهرست بندی مطالب و حتی نحوه انتخاب مطالب و نقدها با شماره های اول ماهنامه فیلم بخصوص با شماره های 4 و 5 و 6 آن ماهنامه شباهت داره ، شاید ماهنامه فیلم به نوعی دنباله این نشریه بود و احتمالا برخی نویسندگان هم مشترک باشند . شاید جناب رحیمیان خودشان بتوانند توضیح کاملی در این خصوص و درباره نحوه شکل گیری این نشریه بدهند . به هر حال بسیار ممنون از بانیان انتشار اینترنتی .

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *